Aceasta combinatie de culori si de arome imi aminteste de inghetata Scarisoara de la Napolact de vanilie cu ciocolata - exact aceleasi culori, care imi placea tare mult - cremoasa si laptoasa; vroiam sa -l si numesc asa "Tort Scarisoara", dar m-am gandit ca nu toata lumea stie la ce ma refer. Mancat direct din congelator tine foarte bine loc de inghetata - cremos, ciocolatos, aroma de vanilie subtila (cu toate ca am pus si pastaie si esenta facuta-n casa), racoros.....Sa nu uitam de beneficiile turmericului....Foarte bun. Va invit sa- l incercati!
Reteta :
tava de 22 cm -
Blat
- 250 g alune de padure macinate
- fulgi de cocos ramasi de la laptele de cocos (1/2 cana)
- 250 g curmale pasta
- 2 linguri de cacao
Crema de vanilie
- 150 g caju hidratat
- 3 -4 linguri de sirop de agave
- ½ cana ulei de cocos
- ½ cana apa
- 1 pastaie de vanilie facuta bucati mici
- esenta de vanilie
- turmeric 1 lgt.
Crema de ciocolata
- 150 g caju hidratat
- 3 -4 linguri de sirop de agave
- ½ cana ulei de cocos
- ½ cana apa.
- 3 linguri de cacao
Pentru obtinerea
blatului amestecam alunele macinate cu cacaoa, fulgii de cocos si pasta
de curmale pana obtinem o coca lipicioasa; mai adaugam 2-3 linguri de apa daca
e nevoie. Il punem in forma de tort si dam la rece. Eu am oprit din compozitie
exact cat sa fac 12 bobo cu care am decorat tortul.
Crema de vanilie: punem toate
ingredientele (fara uleiul de cocos) in blender pana obtinem o crema fina, apoi adaugam uleiul de
cocos si mai amestecam putin. Daca nu aveti un blender puternic puneti doar
semintele de la pastaia de vanilie. Turmeric puneti la inceput 1 lingurita, iar
daca doriti o culoare mai intensa mai adaugati, gustand din cand in cand, cu
toate ca nu afecteaza gustul cremei. Punem crema peste blat si dam la
congelator pana se intareste (2-4 ore).
Crema de ciocolata: punem
toate ingredientele in blender pana obtinem o crema fina, apoi adaugam uleiul
de cocos si mai amestecam putin. Turnam crema peste cea de vanilie si dam la
congelator peste noapte.
A 2 a zi il scoatem de la
congelator, asteptam vreo 5-10 minute si scoatem inelul culinar. Il decoram cu
bombonele date prin fulgi de cocos colorati cu turmeric. Si mai departe stiti ce aveti de facut....Sa-l savurati incet lingurita cu lingurita.
Spor!