duminică, 24 noiembrie 2013

Batoane de ciocolata Twix in varianta raw-vegana

               Cum ar fi sa mananci in fiecare zi batoane de ciocolata si sa nu-ti faci griji pentru cantitatea de zahar ingerata, sau cea de grasimi si  aditivi? Ar fi grozav ! Si ,da, se poate : in varianta raw-vegana - cele mai bune batoane cu caramel si ciocolata, indulcite cu miere, cu grasimi sanatoase din untul de cacao si caju, fara bazaconii, doar cu ingrediente naturale, crude (sau aproape crude) si in plus mai sunt si de post. Cine n-ar vrea sa manance astfel de bunatati in post (si nu numai)? Asa ca nu mai stati pe ganduri, faceti rost de ingrediente si incercati reteta asta - sigur o sa va placa.












Reteta :
10 batoane
Biscuite:
1/2 cana unt de caju crud (caju facut faina)
1 lingura miere
1 lingura faina de cocos (fulgi de cocos)
1 praf de sare

Caramel:
3/4 cana de curmale moi fara samburi maruntite (cam 10 curmale)
2 linguri de unt de caju crud
1 praf de sare
1/4 cana de apa

Ciocolata:
200 g unt de cacao solid
1 -2 linguri miere
2 linguri cacao 
1 praf de sare
esenta de vanilie


 Biscuite: preparam untul de caju din caju crud, pe care-l amestecam apoi cu mierea, faina de cocos, sarea pana obtinem o coca pe care o intindem intr-o forma mica, tapetata cu folie transparenta pentru a o scoate mai usor sau putem sa o modelam cu mana pe un tocator sub forma de dreptunghi in asa fel incat s-o putem taia cam in 10 bastonase. Se da la rece. 
Cum obtinem untul de caju? Daca aveti un blender de peste 1000 w , probabil ca stiti cum se procedeaza - se pune caju-ul in blender si procesati la viteza mare cateva secunde pana se transforma in unt. Daca nu aveti un blender asa puternic, va recomand sa transformati caju-ul in faina cu un food-procesor (aparatul cu lama in S); la rasnita ar merge doar daca il zdrobiti inainte sa fie mai granulat ( nu stiu daca face fata rasnita - incercati cu o cantitate mica).
Faina de cocos eu am obtinut-o rasnind fulgi de cocos.
Caramel: punem toate ingredientele in blender (daca e unul puternic, daca nu, in food procesor) si procesam pana devine o compozitie omogena, legata (eu am mai adaugat vreo 6 curmale pe langa cantitatea initiala pentru ca nu se lega si nu avea culoarea de caramel). Turnati compozitia peste cea de biscuite si dati la congelator pana ingheata foarte bine si nu mai e lipicioasa, astfel incat dupa ce o scoateti din forma sa o puteti taia in 10 bastonase pe care le veti imbraca in ciocolata.
Ciocolata: topiti untul de cacao pe baie de aburi , apoi amestecati bine toate ingredientele cu un tel pana la omogenizare. Ca sa iasa bine aveti grija ca toate ustensilele sa fie uscate (nici o picatura de apa, care ar compromite ciocolata)  si mierea trebuie sa fie lichida (ca sa nu se separe ingredientele) si nu zaharisita - eu folosesc miere de salcam pentru ciocolata si miere poliflora zaharisita pentru celelalte.
Scoateti compozitia intarita de la congelator , o taiati in aproximativ 10 bastonase pe care le puneti din nou la congelator. Trebuie sa fie foarte reci ca sa se lipeasca repede ciocolata de ele. Scoateti cate un baton si-l scufundati in ciocolata (pe care o amestecati din cand in cand sa nu se separe si pe care o mentineti lichida - atentie, la frig se intareste foarte repede si nu mai puteti lucra cu ea). Il scoateti repede cu o furculita, cu degetele, cu ce va este mai potrivit, si il bagati din nou la congelator. Repetati si cu celelalte, unul cate unul. Cantitatea de ciocolata este pentru un singur strat. Dupa ce s-a intarit puteti sa le tineti in frigider. Am facut un test si rezista si la temperatura camerei fara sa se topeasca.


Spor!








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu