duminică, 30 noiembrie 2014

Trufe de ciocolată cu carob (pentru copii) - fără nuci și curmale


        Nu am mai scris de multișor pe blog, ce-i drept. Am revenit cu o rețetă ușoară, mai mult de dragul copiilor. Vă invit să o faceți împreună cu ei ca pe o activitate distractivă. Copiii adoră să o ajute pe mami în bucătărie, să se mozolească, să combine tot felul de texturi și culori. Noi ne-am distrat fantastic preț de vreo juma' de oră, cam cât a durat toată bucătăreală. 
       Aceste trufe, pe lângă faptul că sunt tare delicioase, sunt și foarte sănătoase. Lejere, moi, se topesc în gură. Fulgi de ovăz, avocado, carob, miere, ulei de cocos sunt ingrediente foarte potrivite, zic eu, pentru gustarea unui copil, de ce nu și pentru mic dejun...
       Din cantitățile prezentate au ieșit în jur de 20 de trufe. Fii' mea le-a mâncat foarte bine, aproape pe toate, în 2 runde ( eu vreo3-4, ta' su și el vreo 2- atât am apucat). Mami, adică eu, foarte relaxată, chiar dacă era în jur de 6 după - amiaza, știam că poate să mănâce câtă ciocolată dorește ( carobul  nu agită și nu dă insomnii ca și cacaua). Vă asigur - sunt delicioase!

Rețeta 

1/2 de avocado
3 linguri carob ( pudră de roșcove)
3/4 cană de fulgi de ovăz ( transformați în făină)
2 linguri ulei de cocos
1 lingură de îndulcitor ( sirop de agave, zahăr de cocos, sirop de arțar, miere)
1 păstaie de vanilie (semințele)
un praf de sare neiodată ( roz de himalaya)
1 - 4 lingurițe de apă

Cum aș face eu a 2 a oară? Pentru că prima dată n-am procedat cum trebuie vă zic varianta cea mai bună. Întâi scoatem pulpa de avocado, o punem în food processor ( lama în S ), apoi adăugăm îndulcitorul, carobul, uleiul de cocos topit, vanilia, sarea și procesăm până se transformă totul într-o cremă . Apoi adăugăm făina de ovăz puțin câte puțin. Făina de ovăz o obținem râșnind fulgii de ovăz ( am folosit o râșniță pentru cafea, zahăr, etc.). Dacă e nevoie adăugăm și apă, câte o linguriță, până se leagă, devine totul o pastă, dar nu prea moale. Apoi o transferăm într-un recipient și dăm la rece , la frigider câteva ore, până a doua zi (eu am făcut într-o zi compoziția , iar a doua zi m-am jucat cu Măriuca mea, făcând bombonele).  Dacă e foarte moale mai reglăm cu făină de ovăz. Pasta trebuie să se lege dacă o punem în palme. Dacă ne grăbim se poate băga și în congelator. După ce s-a mai legat compoziția , începem să formăm bile, bomboane, mingiuțe, pe care le tăvălim prin carob. Le dăm la rece sau le mâncăm în timp ce le facem și mai oprim câte una și pentru tati și mami....

* Carobul sau pudra de roșcove este un foarte bun înlocuitor pentru cacao. Diferă un pic la gust. E mai dulce și mai aromată. Plus că nu are cofeină. Mie mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc. Fata mea e și ea un pic reținută. Tocmai de aceea când folosesc carob , adaug cât mai multe arome (scorțișoară, vanilie, un pic de sos de soia) , să -i ascund gustul ușor diferit. Nu tot carobul este la fel. Eu am încercat câteva și doar 2 tipuri pot spune că m-au convins. Este unul - biovegan parcă scrie pe el, la cutie, iar altul este cel de pe driedsfruits, certificat bio/agricultura ecologică, care este într-adevăr delicios. Deci , dacă nu vă place din prima, schimbați marca, până găsiți unul să vă placă, + că gustul trebuie educat puțin câte puțin.
* Avocado trebuie să fie copt . Mai ales când îl folosim la dulciuri. Dacă nu e copt, va da un gust amărui, acru, un gust verde ca să -i zic așa... Foarte rar găasești avocado copt la piață, dar nu-i nici o tragedie. Îl alegi și îl pui acasă într-o pungă de hârtie cu 1 banană și / sau 1 măr și în 3-4 zile se va coace. Când e copt , avocado e moale mai ales la vârf. Aveți grijă să nu-l lăsați prea mult să se înnegrească.
* Pentru început folosiți  ingredientele pe care le găsiți, la prețuri cât mai accesibile. Oricum dulciurile făcute de noi, cu ingredientele la vedere, fără a fi neapărat bio, sunt mult mai sigure decât orice dulce din supermarket. Pe măsură ce descoperiți tipul acesta de dulciuri, veți vrea din ce în ce mai mult ca și ingredientele să fie mai bune, așa că veți începe să alegeți variantele bio/ certificate ecologic, variantele raw, un pic mai scumpe, dar mai concentrate. Se găsesc și pe internet.
* Recomand acest gen de dulciuri la gustarea de după-amiază sau la micul dejun cu o cană de lapte ( de cocos).


Spor!






Un comentariu: