miercuri, 4 decembrie 2013

Tort zebra cu cocos si ciocolata








                       In sfarsit i-a venit randul si acestui tort. Ideea era de ceva vreme in mintea mea, dar nu gaseam ocazia potrivita. Imi doream foarte tare sa fac aceasta combinatie. Am vazut varianta de chec zebra la TV , la Paprika , mai exact. Si m-am gandit ca si in varianta raw-vegana va iesi la fel de spectaculos. Chiar daca iti trebuie mai multa rabdare pentru combinarea cremelor, cred ca rezultatul merita tot efortul. Nu am ales intamplator combinatia cocos - ciocolata. In primul rand vroiam o schimbare (am facut foarte des in ultima vreme frisca cu ciocolata), o alta combinatie posibila si m-am gandit ca este cea potrivita, sperand sa aduca la gust cu ciocolata bounty, dar nu prea se apropie. Iar in al 2-lea rand m-am gandit la consistenta cremelor care trebuie sa fie aceeasi si doar asa am reusit eu sa obtin asta, dar mai multe va detaliez in reteta (varianta mea). 







Reteta: 
tava de 27cm -16 felii

Blat:     200g migdale
            100g curmale
             50g fulgi de cocos (1/2 nuca de cocos ramasa de la lapte)
             2 linguri miere
             2-3 linguri cacao
             1-2 linguri de ulei de cocos
             1 praf de sare

Crema de cocos:  150 g caju 
                             2-3 linguri miere
                            1/2 cana lapte de cocos (obtinut din 1/2 nuca de cocos + 2 cani de apa - blender -                                         strecurat = lapte)
                             1/2 cana ulei de cocos
                             3 linguri de faina de cocos (obtinuta prin rasnirea fulgilor de cocos)
                             1 praf de sare

Crema de ciocolata : 150 g caju
                                 2-3 linguri de miere
                                 1/2 cana ulei de cocos
                                 3 linguri de cacao
                                 1/2 cana apa
                                 1 praf de sare

Blat: Macinam migdalele cat de marunt ne place, adaugam celelalte ingrediente in food procesor (lama in S) si procesam pana se leaga compozitia. Daca nu devine lipicios, mai adaugam apa, cate 1 lingura. Apoi punem blatul in forma. Eu am ales o forma cat mai intinsa, cu diametrul cat mai mare. Acesta este unul dintre secretele reusitei . Cu cat este mai mare forma cu atat iese mai bine efectul de zebra, altfel cremele se suprapun la un moment dat (asta am invatat de la tortul Rainbow) , se amesteca si nu mai iese zebra ci marmorat. Eu am ales o forma de tarta din silicon cu diametrul de 27 cm. Avantajul siliconului - tortul iese foarte usor din forma.
Crema de cocos: Punem caju-ul la hidratat minim 4 ore, scurgem apa si  clatim bine. Punem in blender toate ingredientele fara uleiul de cocos . Procesam pana obtinem o crema cat mai fina, apoi adaugam uleiul de cocos si il incorporam usor. Punem crema intr-un vas/ castron si dam deoparte. Am ales sa pun faina de cocos in crema pentru a avea consistenta celei de cacao si chiar am reusit. Un al 2-lea secret este ca cele 2 creme sa aiba aceeasi consistenta.
Crema de ciocolata : la fel ca cea de cocos. 
Cum procedam pentru a obtine efectul de zebra? ....mmmm, cu multa rabdare. Avem cele 2 creme in vase separate si cu 1 lingura incepem sa punem mai intai din crema alba (am ales eu) in centrul blatului , apoi 1 lingura de crema de ciocolata in centrul cremei albe si tot asa. Veti observa ca incet- incet cremele se duc spre margini - aici tre' sa aveti grija sa mentineti pozitia de centru pe cat posibil. Cantitatile pe care le alternati sa fie egale - adica 1-2 lingura de crema de cocos, apoi 1-2 lingura de crema de ciocolata.
In loc de lingura, putem sa folosim si poche-uri; intr-unul crema de cocos, intr-unul cea de cioco; punem cand una cand alta, dupa aceleasi reguli (in centru si aceeasi cantitate).
Dupa asamblare, se da la congelator pentru minim 4 ore (de preferat de seara pana dimineata sau invers ).




Daca folositi o forma de silicon, e bine ca, inainte sa puneti cremele, sa asezati forma pe un suport tare (tocator /tava) pentru a se manevra mai usor. Intrucat siliconul e moale, atunci cand veti vrea sa o bagati la congelator, e posibil sa se amestece cremele sau chiar s-o rasturnati.
Combinatia de cocos cu ciocolata in varianta mea e buna mancata direct din congelator avand consistenta de ciocolata; la temperatura camerei nu rezista mai mult de 2 ore, avand ulei de cocos se inmoaie prea tare. A se pastra la frigider. 
Recomand sa ornati si/sau serviti cu  fructe rosii  - capsuni, zmeura, rodii - pentru un plus de culoare si mai ales ...savoare.




Spor!



2 comentarii:

  1. Am sa incerc cat de curand reteta.arata minunat iar ideile si dulciurile tale sunt geniaaaleee!!felicitari,Tatiana Utoi

    RăspundețiȘtergere