miercuri, 4 iunie 2014

Tort marmorat cu afine și lămâie (marble cake)


           


                 Acesta este primul tort făcut cu tehnica marmorării, cred că are 2 ani. Cam așa sunt toate rețetele mele scrise....întârziat. Prima dată (ca și de fiecare dată) când am folosit tehnica asta am avut emoții , ba că nu iese, ba că nu văd ce este la interior, dacă se amestecă nuanțele, cremele sau nu. Tocmai aici este și farmecul: satisfacția momentului tăierii tortului  văzând rezultatul....te extaziezi.!!!! Am voie să forțez un pic un verb?  Daaar.... ne  relaxăm și aplicăm tehnica învățată și experimentată de alții mai pofticioși ca noi. Totul devine o joacă, o joacă frumoasă din care iese ceva gustos și ....arătos!!! Marmorarea o folosim când vrem să facem un tort cu cel puțin 2 culori și n-avem timp să așteptăm să înghețe fiecare strat. Așa le turnăm  pe amândouă și câștigăm timp și ....floricele! Pozele nu sunt cele mai reușite, dar atât s-a putut la momentul acela.
             Un tort delicios, răcoritor, pe care fii'mea (3,3ani) îl mănâncă cu mare plăcere (afinele de altfel nu vrea să le vadă) şi preferatul lui Mister C.





Rețeta:
  tavă - 22 cm diametru ( 8 -12 - 16 porții )

Blat :    1 cană de migdale (sau pulpa rămasă de la lapte) -cam 200g
             150 g curmale (înmuiate în apă cam 2 ore dacă blenderul e de mică putere -până în 600 W) 
             2-3 linguri cacao ( opțional)
             un praf de sare
             2- 3 linguri de ulei de cocos


Crema de afine:    200g caju (măsurat când e uscat) hidratat peste noapte
                               200 g afine de pădure (lăsate la dezghețat dacă sunt congelate)
                               1/4 cană de apă
                               2-3 linguri miere / îndulcitorul preferat
                               zeamă de lămâie (am simțit nevoia) – 3-4 linguri
                               1/3 cană ulei de cocos topit pe baie de aburi
                               un praf de sare
                               2 lingurițe esență de vanilie făcută-n casă / semințele de la 1 păstaie de vanilie

Crema de lămâie  150 g caju hidratat (minim 6 ore)
                                zeama de la o lămâie
                                2 -3 linguri miere / îndulcitorul preferat
                                1/3 cană ulei de cocos
                                2 lgț. esență de vanilie făcută-n casă/ semințele de la 1 păstaie de vanilie
                                un pic de sare

 
 Pentru blat facem în 2 moduri, în funcție de aparatură și produsele folosite. 
1. Dacă folosim migdale uscate , le facem mai întâi făină, într-un food processor (cel cu lama în S). Adăugăm curmalele înmuiate și stoarse de surplusul de apă, procesăm și adăugăm toate celelalte ingrediente. Avem grijă cât procesăm să nu transformăm migdalele într-o masă uleioasă (dacă vi se întâmplă, scoateți compoziția și amestecați-o cu  făină de migdale  și / sau fulgi de cocos ). Apa din curmale ar fi suficientă pentru a lega totul. Dacă după ce ați adăugat și uleiul de cocos tot nu se leagă, adăugați 1-2-3 linguri de apă, pe rând sau /și miere. Totul trebuie să devină o cocă lipicioasă ușor maleabilă.
2. Dacă folosim pulpă de migdale rămasă de la lapte, ar fi de preferat să nu mai înmuiem curmalele. Pulpa e destul de umedă, n-ar mai avea nevoie de un surplus de apă. Dar toate aceste lucruri se reglează în funcție de aparatura pe care o  folosim, produse, tehnică, etc. Ne adaptăm rețeta pe loc. Eu am făcut tortul acesta cu un Philips de 750 de W. Curmalele le-am procesat în mini procesorul pe care îl are,în mai multe reprize, după ce le-am scos sâmburii și le-am mărunțit. A ieșit o pastă foarte lipicioasă pe care am amestecat-o cu pulpa și restul ingredientelor, am frământat-o ca pe o cocă până s-a legat totul și a devenit maleabilă, lipicioasă. Punem coca în forma de tort cu pereți detașabili (sau în orice tavă/cratiță acoperită cu folie transparentă pentru a scoate mai ușor tortul). Un sfat: înainte de a pune blatul în formă puneți la bază hârtie de copt decupată după mărimea bazei (udată cu apă, stoarsă și întinsă) - ne ajută să desprindem cu ușurință blatul din forma de tort când îl scoatem de la congelator. Presăm cu mâinile ușor umezite până obținem un blat uniform. Ne ajutăm și de o lingură la fel umezită pentru a nivela blatul foarte bine. Îl dăm deoparte / la rece. 

                                     tort cu afine de cultură & lămâie în straturi (primul tort făcut
                                        cu Blendtec,  foarte delicios, maaare diferenţă)


Pentru creme se mixează toate ingredientele lăsând mereu la final uleiul de cocos. Se reglează după gust  - mai adăugați miere sau esențe. Dar și lichid dacă nu vă ajută blenderul. Lichid se adaugă atât cât să acopere caju-ul, nu mai mult. Ajutați-vă apoi de celelalte lichide din rețetă.
  Crema spumoasă și super colorată de un mov intens o turnăm ușor cu lingura peste blat în așa fel încât să o așezăm uniform și să nu murdărim inelul (dacă nu vă iese, ștergeți cu șervețelul). Scuturăm bine tava să se așeze crema, apoi turnăm crema de lămâie . Dar cum? 
Pentru efectul de marmorare: turnăm crema de afine peste blat , apoi crema de lămâie peste. Dar cum? Crema de lămâie trebuie să fie într-un recipient care să ne permită să controlăm curgerea (gen ibric) și turnăm de la exterior către interior în cercuri, spirală. Cu cât turnăm mai de sus compoziția, cu atât pătrunde mai bine în crema de afine. Pe măsură ce ne apropiem de centrul tortului coborâm și vasul cu crema de lămâie. Important este şi ca cele 2 compoziții să aibă aceeași consistență. 
 Puteți să vă inspirați și de aici  (inițial am pus un link către tehnica lui Russel James, dar nu mai e valabil).
 După ce am turnat crema albă peste cea mov, cu o scobitoare ne jucăm pe suprafața tortului, creând tot felul de onduleuri.
Punem tortul la congelator să se lege bine compoziția pentru cel puțin 6 ore, de preferat toată noaptea. Apoi îl scoatem din formă, îl punem pe o farfurie/ suport de tort și îl lăsăm la frigider 1-2 ore înainte de servire . 

Vă las să vedeți și alte combinații de marmorare reușite.

Spor!


                                                           tort cu cafea şi ciocolată



                                             tort de lămâie cu gem de fructe de pădure

                                  tort de zmeură cu frişcă (aici compoziţia de frişcă a fost mai lichidă
                                                     şi s-a amestecat cu cea de zmeură)