miercuri, 4 septembrie 2013

Tort de zmeura cu frisca

                   Tortul acesta l-am facut de Sf. Marie (15 august), sarbatoare mare in familie, cu 2 sarbatoriti importanti - fii'mea si mamaie-sa. Un tort consistent, gustos, care dupa mine nu se mananca la desert, mai ales dupa o masa copioasa, ci mai degraba pe post de gustare sau in loc de-o masa (micul dejun sau gustarea de dupa-amiaza), asta daca vrei sa-l apreciezi asa cum trebuie... 


Reteta: 
(tava de 22 cm)

Blat : 200g migdale 
         200g curmale
         pulpa de cocos ramasa de la lapte (optional)
         2-3 linguri de apa
         un praf de sare
         esenta de vanilie

Macinam migdalele fin sau mai grosier daca va place blatul mai crocant intr-un food procesor (cu lama in S). Scoatem migdalele si apoi punem curmalele fara samburi si taiate mai marunt , le mixam pana devin o pasta. Amestecam faina de migdale cu sarea, vanilia, si apoi cu pasta de curmale , adaugam apa si framantam totul cu mana ca pe o coca pana se leaga si devine lipicioasa. Eu fac blatul in mai multe etape pentru ca am un food procesor mic si nu foarte puternic (Philips 750 W). Daca aveti unul mare, puneti migdalele pana devin faina apoi adaugati curmalele si restul ingredientelor si procesati pana se incorporeaza toate si se leaga compozitia, ajutand-o cu cate 1 lingura de apa.
Punem blatul intr-o forma de tort cu baza detasabila, nu inainte de a pune pe fund hartie de copt umezita si stoarsa, astfel blatul poate fi desprins mai usor de tava. Il dam la rece pana facem cremele.

Crema de zmeura:  150g de caju hidratat peste noapte (1 cana)
                               150g - 200g zmeura proaspata sau congelata (1 cana)
                               3 linguri de miere
                               esenta de vanilie
                               1/2 cana de ulei de cocos
                                un praf de sare
                               1 lgt de lecitina de soia (optional)

Scurgem caju-ul de apa si-l clatim de cateva ori in apa rece, il punem in blender cu celelalte ingrediente, fara uleiul de cocos si lecitina.  Daca e nevoie adaugam 1/4 cana de apa, sa ajutam blenderu'. Daca folosim zmeura congelata, o lasam sa se dezghete si apoi o folosim cu tot cu sucul pe care-l lasa (in cazul acesta reglam cantitatea de apa folosita). Dupa ce am obtinut o crema fina, adaugam si uleiul de cocos (si lecitina daca folositi, eu n-o folosesc de fiecare data - face crema mai fina si mai cremoasa ) si mai procesam putin. Gustam si reglam cantitatea de indulcitor dupa bunul plac. Turnam crema peste blat si dam la congelator pana se intareste (2-3 ore).
   
Frisca de caju cu cocos: 150 g caju hidratat (1 cana)
                                       1 cana de lapte de cocos 
                                       3 linguri de miere
                                       esenta de vanilie
                                      1/2 cana ulei de cocos

Punem toate ingredientele fara uleiul de cocos in blender si procesam pana obtinem o crema fina, mai subtire, gustoasa. Adaugam si uleiul de cocos si mai blenduim putin. Aceasta frisca o punem peste crema de zmeura intarita. Punem tortul la congelator pana a 2 a zi cand il scoatem si-l decoram.  Eu l-am decorat cu un sos de zmeura pus deasupra, fulgi de cocos si fulgi de migdale (am facut niste floricele cum am vazut la Ostraw Vegan). 

Sos de zmeura : 1 mana de zmeura 
                          1 lingura de miere

Vrum-vrum la blender (cu cel vertical merge bine) si gata sosu'.

Lapte de cocos : 1 nuca de cocos
                              4 cani de apa
Spargem nuca si ii scoatem miezul pe care-l impartim in 2 . Facem laptele in 2 etape ca sa faca fata blenderu', nuca de cocos fiind mai dura. Punem jumatate din cantitatea de nuca de cocos taiata cubulete cu 2 cani de apa in blender, procesam pana se farama bine nuca, apoi strecuram si obtinem lapte si pulpa de cocos pe care o putem folosi la blatul de tort. Repetam operatiunea cu nuca ramasa  si cu celelalte 2 cani de apa. Apoi il amestecam pe tot, se obtine cam 1 litru de lapte. Daca-l vreti mai concentrat reduceti cantitatea de apa la jumatate.
 Daca il cumparati gata facut , cititi cu atentie eticheta sa aiba cat mai putine ingrediente (de preferat doar nuca de cocos si apa) si nuca de cocos sa fie in proportie cat mai mare (adica peste 80%).

 Spor!