vineri, 1 august 2014

Cătinadă (în loc de limonadă)


                     Wow! Făcută azi, postată azi! Încep să mă uimesc! Mda, știu e o simplă rețetă de suc și e simplu de scris. Așa-i ! Dar la mine cel mai greu e să deschid laptop-ul și să mă apuc de treabă, decât scrisul propriu-zis. Mai ales că acum o să dau și un copy - paste despre proprietățile cătinei... Un suc care te face să tot îl bei, exact ca cele îmbuteliate la 2 l și acidulate de la magazin... Dar mult mai safe, benefic, bei fără stres. Înviorător, te răcorește și te hidratează instant. I-am dat și lu fii' mea să guste și nu i-a plăcut. Dar tot am păcălit-o . I l-am strecurat (sîc ! nu știe că nu i-am mai spus...) într-un suc făcut dinainte din morcovi, măr și piersici pe care l-a băut pe nerăsuflate....Nu i-a plăcut gustul de cătină pentru că nu-i obișnuită, se aștepta la un alt gust, văzându-l portocaliu, a crezut că-i suc de portocale...Cătina este un pic astringentă și are un miros și gust un pic înțepător , altfel, aparte. Îmi place această băutură că nu necesită lămâi, cătina fiind deja acrișoară, și așa putem folosi ceva autohton în locul fructelor importate.
        
             După cum v-am promis , un scurt copy - paste de pe Wikipedia despre ginsengul românesc:
"Cătina albă, cunoscută īn unele părți și sub numele de cătină de rāu sau simplu cătină (nume științific Hippophaë rhamnoides L.), este un arbust foarte ramificat și spinos care crește în România începând din nisipurile și pietrișurile litorale până în regiunile muntoase, alcătuind uneori crânguri și tufișuri destul de întinse.
Cătina albă se utilizează deopotrivă în industria alimentară, în silvicultură, în farmacie dar și ca plantă ornamentală. Fructul de cătină conține de două ori mai multă vitamina C decat măcesul și de 10 ori mai mult decat citricele. În fructele coapte conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente în fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regăsim celuloza, betacaroten (într-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc."
           Apropos de vitamina C conținută de cătină, Maria (fii'mea -3, 4 ani) mi -a pus o întrebare la care și-a găsit singură răspunsul. După ce i-am dat sucul și l-a refuzat, mi-a cerut apă pe care i-am pus-o în aceeași cană în care fusese și sucul. Cu toate că am clătit-o, fiind de plastic , cana a păstrat mirosul de cătină, acel miros specific pe care îl are. Și după ce a băut apa, mă întreabă a ce miroase cana? Zic - A ce miroase? Ea- Păi, aaa, aaa, a vitamina C.  Bling !!!!! Copiii aștia !!!! Ce asocieri fac!!!! (i-am mai dat vitamina C picături când era mai mică). Ca să vezi !
Rețeta
8 - 10 linguri de cătină (a mea a fost congelată)
4 linguri de miere
1-2 cm ghimbir (opțional)
1, 5 l de apă plată / de izvor/ filtrată
Blenduim toate ingredientele cât mai bine ( Eu am folosit functia de whole juice de la blendtec). La început punem doar jumătate din cantitatea de apă. Strecurăm totul printr-o sită /strecurătoare. Adăugăm restul de apă, gustăm și o reglăm de dulce, concentrație (apă) după cum ne place. Eu am vrut-o mai soft, am pus doar 8 linguri de cătină la 1,7 l de apă. Vă recomand să o păstrați la rece, dar să o consumați la temperatura camerei, chiar și vara. Știți povestea falsă cum că lichidele reci ne răcoresc...Se păstrează la frigo nu mai mult de 2 zile, ideal 1 zi.
Spor!