joi, 31 iulie 2014

Înghețată de vanilie din lapte de cocos




      

          O alternativă fără lactoză, fără frustrări, fără remușcări ! (Iar am întâlnit un copil de vreo 3 anișori cu alergie la laptele de vacă, la cel de capră nu - și i-am propus și variantele vegane). O înghețată fină, savuroasă și bineînțeles răcoritoare. Rețeta e de aici http://rawzbonbons.blogspot.ro/2014/07/frisca-de-cocos.html, adică frișcă de cocos congelată. Am adăugat și turmeric pentru o tentă ușor gălbuie....de vanilie. Am decorat-o cu flori de  ciocolată raw ușor mentolată, zmeură și cakepops amaretto. Deci, înghețata era și ea p-acolo...:))).
Am combinat-o și cu înghețată de zmeură
 


 


Spor!

Tartă cu cremă de vanilie și zmeură

            
  

                      Mi-e dor de tartele cu cremă de vanilie și fructe din cofetăriile tradiționale ! Sunt preferatele mele, pe lângă eclere. Nu am mai mâncat de ceva vreme bună. Dar aceste tarte raw-vegane pot satisface această poftă și pot păcăli pe oricine. Vă spun , crema este fină , parfumată și aerată, crusta crocantă, dulce -acrișoară, iar zmeura completează totul foarte delicat. Dar nu o spun numai eu. Uitați ce-mi scrie o consumatoare raw-vegană din Constanța, L. B. , citez - "Tatiana, nu stiu cum sa incep. Nu vreau sa intelegi ca te flatez, nu as avea de ce sa o fac! Dulciurile tale sunt...speciale...si asta intr-un mod cat se poate de gustos! In primul rand, sunt fine. In al 2-lea rand, sunt aromate. De aratoase, nu mai are sens sa mai vorbim. Dulciurile tale au o cremozitate...nu stiu cum sa ii zic...diferita de cea a altor dulciuri de la cofetariile raw, celebre. Dulciurile tale sunt ACELE dulciuri cu care pacalesti un Sugar Addicted ca sunt prajituri cat se poate de "normale", luate de la cofetaria din colt. Sunt echilibrate, nu sunt prea dulci, nu sunt fade, dar nu au nici gust de ce au ele inauntru. Repet, e foarte usor de pacalit cu ele. Initial am crezut ca e de "vina" aparatul-minune. Acela ajuta mult, faciliteaza muuult, dar ale tale au si altceva in plus. Ceva divin, ceva ce nu poate fi descris in cuvinte, ci doar savurat! Iti multumesc! P.s. Va trebui sa imi dezvalui cu ce crema era umpluta tarta cu zmeura. Era divina!!!! Si fiiiina!!!"......aș completa că acel ceva cred că vine din pasiune, relaxare, hobby, plăcere.
Deci, nu mă credeți pe cuvânt!!!

Rețeta

6 tarte, forme de silicon normale

Crusta -  150 g nuci românești
                50 g fulgi de cocos
                 1/4 cană de stafide albe
                 6 curmale fără sâmburi mărunțite
                 vanilie
                 un praf de sare


Crema - frișcă de cocos de aici http://rawzbonbons.blogspot.ro/2014/07/frisca-de-cocos.html

Zmeură pentru decor


Pentru crustă procesăm într-un food processor (lama în S) nucile cu fulgii de cocos până devin aproape făină, apoi adăugăm stafidele, curmalele și restul. Atenție la nuci, le verificăm una câte una să nu mai aibă vreo coajă scăpată (de câte ori am verificat am găsit, și curățate de mine /mama și cumpărate), să nu stricați toată compoziția și aparatul. Procesăm până se leagă, dacă nu , adăugăm 1-2 linguri de apă. Eu am procedat altfel cu Blendtecul - am făcut întâi făină nucile cu cocosul, separat în twister am făcut stafidele și curmalele pastă, apoi le-am amestecat pe toate într-un castron cu lingura / mâna, până devin o cocă lipicioasă, ușor de modelat. Distribuim coca în mod egal în forme și presăm până ia formă de tartă. Eu m-am ajutat de o sticluță mică să pot să tasez /presez uniform și să formez marginile de deasupra cât de cât uniforme și aspectuoase (răbdare !!!). Dăm formele la congelator câteva ore pentru a le scoate mai ușor, apoi le umplem cu crema de vanilie - frișca de cocos în care am adăugat turmeric pentru a obține o culoare ușor gălbuie, asemănătoare cu cea din cofetării. Decorăm cu zmeură și servim pe loc. Dacă le punem la frigider crema se va mai întări . Dacă vă săturați cu una-două, restul le congelați chiar în ziua în care le-ați făcut.



Spor!











 

Frișcă de cocos



              O rețetă pe cât de simplă, pe atât de delicioasă.  Ingredientul principal și majoritar este laptele de cocos gras de la cutie. Lapte pe care o să-l găsiți și în supermarketuri și la plafare și în magazinele online. E de preferat să alegem variantele cele mai curate , adică doar nucă de cocos și apă, cele din supermarket de la raionul de produse asiatice având alte câteva ingrediente în plus , cam necunoscute.... dar mai facem și compromisuri. Este o rețetă foarte ușor de făcut, foarte lejeră și foarte gustoasă. Înlocuiește cu succes frișca din smântână, dar și pe cea așa zisă vegetală. Ce facem cu ea? O putem mânca așa pur și simplu sau cu fructe,  o transformăm în înghețată punând-o la congelator, umplem cupcakesuri cu ea sau tarte, ornăm prajituri și torturi.
Rețeta
1 cutie de lapte de cocos
1-2 linguri sirop de agave /miere
1-2 linguri de esență de vanilie
un praf de sare
Mai întâi punem laptele la frigider . Cum facem rost de lapte de cocos îl și băgăm la frigider. Nu se știe când avem nevoie de el. Trebuie să stea cam 12 ore la frigider să se separe partea densă de cea lichidă. Avem nevoie doar de cea densă. Desfacem cutia și scoatem doar partea cremoasă  fără pic de lichid. Cu cât are mai puțin lichid cu atât va fi mai fermă. O punem în paharul blenderului, adăugăm și celelalte ingrediente și procesăm până la încorporarea acestora și întărirea cremei, cam 2-3 minute. Eu am folosit blenderul vertical. Potrivim de gust și dăm la frigider, se va mai întări. Apoi putem să o folosim în fel și chip, chiar să o și colorăm.




               http://rawzbonbons.blogspot.ro/2014/07/inghetata-de-vanilie-din-lapte-de-cocos.html




               http://rawzbonbons.blogspot.ro/2013/09/cupcakes-din-ciocolata-cruda-umplute-cu.html



                http://rawzbonbons.blogspot.ro/2014/07/tarta-cu-crema-de-vanilie-si-zmeura.html








Spor!