duminică, 29 iunie 2014

Tiramisu la pahar





                        Cafea sau cacao? Nici una nici cealaltă, ar spune unii dintre voi. Nu beau cafea, nu sunt fun, îmi place mirosul și gustul, dar nu mă atrage s-o consum zilnic , nici măcar ocazional. Poate unde mi se face rău instant dacă beau una fie ea cât de mică, uneori nu suport nici mirosul, atât de grav e. Dar în deserturi o accept, o ador, mă întărâtă. Dar cu cacaua e altă poveste....o iubesc ! Cu moderație o consum fără nici o problemă, deocamdată. Sunt unele persoane care o contestă vehement, dar în același timp sunt mari consumatori de cafea !!!!! Din punctul meu de vedere cafeaua este mult mai nocivă, mai ales dacă este consumată zilnic (deja este drog). Oricum fiecare alege ce-i priește și ce-l fericește, ca să zic așa.
                      Acest tiramisu este un desert ce combină aceste două "prafuri" care, fie vorba între noi ..., cam dau dependență. Nu-l recomand copiilor (doar dacă înlocuim cafeaua cu inka instant, iar cacaua cu carobul, dar se schimbă gustul). Este mai degrabă un răsfăț pentru adulți. Am conceput acest deliciu prin luna ianuarie, fiind primul desert din 2014. A mers în iarnă foarte bine, merge acum în vară și mai bine. Lejer și cafeniu te invită la o leneveală plăcută în zilele toride de vară (care sigur vor veni !!!).


Rețeta  
4 - 6 porții 

3 straturi
 1 - Strat de blat    1/2 cană de migdale hidratate peste noapte
                                1/3 cană de nuci pecan / românești
                                1/3 cană caju
                                5 curmale mărunțite
                                 un praf de sare
                                2 linguri de esență de rom

2  - Strat de cafea    1cană caju hidratat
                                 1/4 cană lapte de cocos
                                 2 linguri de apă fierbinte
                                 3 linguri  espresso instant / ness/ cafea instant
                                 2 linguri de miere
                                 1 lingură ulei de cocos
                                 1 lingură de cacao
                                 1 lingură de carob / cacao
                                 un praf de sare

3 - Strat de vanilie     1 + 1/2 cană de caju hidratat
                                    2/3 cană lapte de cocos
                                    2 linguri de miere
                                    1 lingură de ulei de cocos
                                    1/4 linguriță de suc de lămâie
                                    1-2 lingurițe de vanilie -esență, baton, pudră                                   
                                    un praf de sare

Cacao pentru decor

Primul strat - Clătim migdalele și le adăugăm împreună cu celelalte ingrediente într-un robot de bucătărie (food - processor, lama în S). Procesăm până ce mixtura devine nisipoasă. Punem jumătate de compoziție în pahare/boluri, nu presăm prea tare, să rămână aerată și dăm la rece.
Al doilea strat de cafea - Pentru cafea amestecăm apa cu cafeaua instant, așteptăm să se răcească și apoi punem toate ingredientele în blender, procesăm până devine totul ca o smântână mai groasă ( Dacă blenderul nu face față mai adăugăm lapte de cocos - dacă iese prea subțire mai adăugăm ulei de cocos și dăm la frigo să se întărească puțin). Turnăm jumătate de compoziție în pahare, le punem la congelator să se întărească. Păstrăm cealaltă jumătate de compoziție la rece. Spălăm blenderul și trecem la următorul strat.
Pentru cel de-al 3 lea strat punem toate ingredientele în blender și vrum-vrum până devine cremos, fin. Gustăm și reglăm aromele. Apoi turnăm în pahare peste stratul de cafea  tot jumătate de compoziție, dar doar dacă prima cremă este bine întărită. Punem la congelator . După ce s-a întărit , repetăm straturile - blat, cafea, vanilie. Le lăsăm în congelator și le scoatem cu 2-3 ore înainte de servire, pudrate cu cacao.
Un desert ușor , aromat, delicios care suportă îmbunătățiri. Ce nu mi-a plăcut foarte tare  - stratul de blat mi s-a părut slab aromat - dacă aș repeta rețeta aș hidrata toate nucile și apoi le-aș deshidrata să fie mai aromate și mai krantz. Am simțit nevoia de caramel - idee pentru tortul tiramisu pe care l-am facut plecând de la neajunsul ăsta. Ce mi-a plăcut - cremele sunt delicioase, delicate, ușoare - au foarte puțin ulei de cocos. Eu am făcut mai puține straturi, nu mai aveam răbdare și am pus în 7 pahare, d-aia  pare ca și cum nu mi-a ajuns crema.
Atenție !!! Dă dependență!  :)))

* rețetă inspirată de pe blogul peacefulplate.com

Spor!