vineri, 11 iulie 2014

Prăjitură cu vișine și vanilie





                   Atunci când apar vișinile mai toată lumea face acea prăjitură cu blat de chec și vișine care este foarte răcoritoare, un amestec de dulce acrișor, pufoasă și gustoasă. Cine dorește alternative fără ouă și grăsimi animale poate apela la  această prajitură în varianta raw-vegană….și mai aromată, dulce – acrișoară, îmbogățită cu turmeric , un condiment care nu trebuie neglijat. Nu voi intra în prea multe detalii, dar trebuie menționat – pentru cine nu știe - că turmericul este un foarte bun antioxidant, antiinflamator, conține niveluri mari de fier și mangan, un bun protector cardiovascular, are capacitatea de a lupta împotriva dezvoltării și extinderii celulelor canceroase, întărește sistemul imunitar, regenerează ficatul, ajută și la slăbit, bun în alimentația copiilor – diluat în lapte (1-2 lingurițe la un pahar cu lapte) ajută la ameliorarea tusei iritative, antialergic. Așa că nu ezitați să-l folosiți . Se găsește la plafar, în super-market. Este sub formă de pudră , colorează intens în galben, iar o cantitate prea mare are un gust ușor iute, înțepător.
                  Eu vă propun unul din multiplele preparate în care puteți să-l folosiți, și anume această prăjitură care promite a fi răcoritoare, savuroasă și bineînțeles delicioasă.

Rețeta:

tavă dreptunghiulară de 25 cu 21 cm – 9 -12 porții

Blat:    200 g migdale
            200 g curmale fără sâmburi mărunțite
            vanilie
            un praf de sare


Crema:    250 g caju pus la hidratat
                 ½ cană apă
                 ½ cană ulei de cocos + 3 linguri (cam 150 ml)
                  4 linguri de miere
                  vanilie – semințele de la 1 păstaie sau 1-2 lingurițe de esență
                  1 linguriță de turmeric                                                                      
                  un praf de sare
                  300 g vișine fără sâmburi



Pentru blat punem totul în food processor (lama în S) și măcinăm până se leagă; adăugăm câte 1 lingură de apă dacă e nevoie. Punem coca obținută în tavă.
Pentru crema punem toate ingredientele în blender , exceptând vișinele. Procesăm până devine ca o smântână mai groasă. Reglăm de arome. Turnăm crema în tavă peste care punem vișinele . Băgăm la congelator până a doua zi sau până se întărește bine. Scoatem tava din congelator, așteptăm 5 minute, scoatem prăjitura din formă, o lăsăm 5-10 minute și apoi o tăiem în forma dorită. Eu am tăiat-o în 12 bucăți. Presărăm fulgi de cocos deasupra să imităm zahărul pudră.  O păstrăm la frigider dacă o consumăm în 3 zile sau la congelator  pentru când ne e poftă.



Spor!