Atunci când apar vișinile mai toată
lumea face acea prăjitură cu blat de chec și vișine care este foarte
răcoritoare, un amestec de dulce acrișor, pufoasă și gustoasă. Cine dorește
alternative fără ouă și grăsimi animale poate apela la această prajitură în varianta raw-vegană….și
mai aromată, dulce – acrișoară, îmbogățită cu turmeric , un condiment care nu
trebuie neglijat. Nu voi intra în prea multe detalii, dar trebuie menționat –
pentru cine nu știe - că turmericul este un foarte bun antioxidant,
antiinflamator, conține niveluri mari de fier și mangan, un bun protector
cardiovascular, are capacitatea de a lupta împotriva dezvoltării și extinderii
celulelor canceroase, întărește sistemul imunitar, regenerează ficatul, ajută
și la slăbit, bun în alimentația copiilor – diluat în lapte (1-2 lingurițe la
un pahar cu lapte) ajută la ameliorarea tusei iritative, antialergic. Așa că nu
ezitați să-l folosiți . Se găsește la plafar, în super-market. Este sub formă
de pudră , colorează intens în galben, iar o cantitate prea mare are un gust
ușor iute, înțepător.
Eu vă propun
unul din multiplele preparate în care puteți să-l folosiți, și anume această
prăjitură care promite a fi răcoritoare, savuroasă și bineînțeles delicioasă.
Rețeta:
tavă dreptunghiulară de 25 cu 21 cm – 9 -12 porții
200 g curmale fără sâmburi mărunțite
vanilie
un praf de sare
Crema: 250 g caju pus la
hidratat
½ cană apă½ cană ulei de cocos + 3 linguri (cam 150 ml)
4 linguri de miere
vanilie – semințele de la 1 păstaie sau 1-2 lingurițe de esență
1 linguriță de turmeric
un praf de sare
300 g vișine fără sâmburi
Pentru blat punem totul în food processor (lama în S)
și măcinăm până se leagă; adăugăm câte 1 lingură de apă dacă e nevoie. Punem
coca obținută în tavă.
Pentru crema punem toate ingredientele în blender ,
exceptând vișinele. Procesăm până devine ca o smântână mai groasă. Reglăm de
arome. Turnăm crema în tavă peste care punem vișinele . Băgăm la congelator
până a doua zi sau până se întărește bine. Scoatem tava din congelator,
așteptăm 5 minute, scoatem prăjitura din formă, o lăsăm 5-10 minute și apoi o
tăiem în forma dorită. Eu am tăiat-o în 12 bucăți. Presărăm fulgi de cocos
deasupra să imităm zahărul pudră. O
păstrăm la frigider dacă o consumăm în 3 zile sau la congelator pentru când ne e poftă.
Spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu