Aroma, aroma,
aroma ta….
Am plecat de la
o idee și am ajuns la cu totul altă rețetă. Știți înghețata aceea de la o firmă
cunoscută care începe cu B… de vanilie cu rom și stafide? Într-o perioadă îmi
plăcea foarte tare și cu gândul la combinația asta am zis să o reproduc în
varianta raw-vegană. Zis și făcut, dar am realizat după ce am pus stafidele la
înmuiat că nu o să iasă la fel cu cea de la care a pornit ideea. De ce ? am
observat că stafidele mele, singurele pe care le aveam la îndemână, erau albe,
și pentru un contrast frumos trebuiau unele brune, știți voi - vanilie albă cu stafide negre - așa că
pentru un plus de culoare am adăugat și bucățele crunchy de ciocolată ….și uite
așa a ieșit o cu totul altă rețetă. O înghețată lăptoasă, cremoasă, aROMată…și
crocantă. Sigur o să vă placă – numai ce veți simți aROMa că vă gâdilă nările
și vă va stârni poftele… Mănânci și iar
mănânci…mmmm….nu prea e de bine sau o fi?
Rețeta :
frișcă de caju cu cocos de aici http://rawzbonbons.blogspot.ro/2013/09/tort-de-zmeura-cu-frisca.html
2-3 linguri de
rom / esență de rom (după gust)
4 -6 linguri de stafide albe
50 g de ciocolată
neagră raw făcută sau ciocolată neagră 80 % cacao
!!! Mai întâi punem bolul aparatului de înghețată la
congelator cam 24 ore - ideal.
Într-un bol punem
stafidele la înmuiat cu apă cât să le acopere și 1 lingură de rom, cam 30 de minute
sau până se umflă, semn că s-au hidratat și sunt moi , îmbibate cu rom. Se
pregătește frișca din caju cu lapte de cocos după indicațiile din rețeta
menționată la care adăugăm 1-2 linguri de rom /esență de rom. De data aceasta eu am folosit ca îndulcitor xylitol și ștevia rebaudiană lichid. Apoi se adaugă
stafidele și ciocolata mărunțită (cu mixerul sau cu cuțitul, eu am lăsat bucăți
și mai mari și mai mici). Rețetă de ciocolată raw, am mai menționat -o în
postările de pe blog. Amestecăm și dăm compoziția la rece, la congelator cam 1
oră. Eu am folosit aparatul de înghețată și acolo menționa lucrul acesta , să
punem compoziția de înghețată la congelator cam 4 ore înainte să o băgăm în
aparat. Eu am lăsat –o doar 1 oră , cât am mâncat ceva și am citit
instrucțiunile aparatului de înghețată. E prima dată când îl folosesc. Și a
fost suficient. Scoatem bolul aparatului din congelator, îl montăm, îl pornim
și apoi turnăm compoziția de înghețată în el , în timp ce merge. După vreo 10
minute s-a legat, dar am lăsat-o cam juma’ de oră să se întărească mai bine.
L-am oprit pentru că nu mai putea să învârtă – deci se întărise suficient.
Înghețata se poate mânca pe loc. De fapt, asta e și ideea – folosești aparatul
atunci când vrei o înghețată rapidă, fără să aștepți ore – peste noapte - să
congeleze. Ce rămâne e de preferat să se păstreze la congelator în forme /
porții individuale decât într-un singur recipient mai mare. Asta pentru că se
va întări prea tare și dacă vrem să servim o parte din ea trebuie să așteptăm
să se înmoaie un pic să putem să luăm frumos cu lingura, iar restul să îl punem
iar în congelator – e de preferat să evităm acest îngheț - dezgheț. Se strică calitatea produsului și nu mai este sigur nici
pentru sănătatea noastră. Dacă nu avem aparat de înghețată , putem turna
compoziția direct în forme de înghețată pe băț sau în forme de silicon (se scot
mai ușor).
Spor!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu