miercuri, 9 iulie 2014

Înghețată de vanilie cu stafide, rom și bucăți de ciocolată





                 Aroma, aroma, aroma ta….
                Am plecat de la o idee și am ajuns la cu totul altă rețetă. Știți înghețata aceea de la o firmă cunoscută care începe cu B… de vanilie cu rom și stafide? Într-o perioadă îmi plăcea foarte tare și cu gândul la combinația asta am zis să o reproduc în varianta raw-vegană. Zis și făcut, dar am realizat după ce am pus stafidele la înmuiat că nu o să iasă la fel cu cea de la care a pornit ideea. De ce ? am observat că stafidele mele, singurele pe care le aveam la îndemână, erau albe, și pentru un contrast frumos trebuiau unele brune, știți voi  - vanilie albă cu stafide negre - așa că pentru un plus de culoare am adăugat și bucățele crunchy de ciocolată ….și uite așa a ieșit o cu totul altă rețetă. O înghețată lăptoasă, cremoasă, aROMată…și crocantă. Sigur o să vă placă – numai ce veți simți aROMa că vă gâdilă nările și vă va stârni poftele…  Mănânci și iar mănânci…mmmm….nu prea e de bine sau o fi?
 

 

Rețeta :



2-3 linguri de rom / esență de rom (după gust)

4  -6 linguri de stafide albe

50 g de ciocolată neagră raw făcută sau ciocolată neagră 80 % cacao

 

             !!! Mai întâi  punem bolul aparatului de înghețată la congelator cam 24 ore  - ideal.

             Într-un bol punem stafidele la înmuiat cu apă cât să le acopere și 1 lingură de rom, cam 30 de minute sau până se umflă, semn că s-au hidratat și sunt moi , îmbibate cu rom. Se pregătește frișca din caju cu lapte de cocos după indicațiile din rețeta menționată la care adăugăm 1-2 linguri de rom /esență de rom. De data aceasta eu am folosit ca îndulcitor xylitol și ștevia rebaudiană lichid. Apoi se adaugă stafidele și ciocolata mărunțită (cu mixerul sau cu cuțitul, eu am lăsat bucăți și mai mari și mai mici). Rețetă de ciocolată raw, am mai menționat -o în postările de pe blog. Amestecăm și dăm compoziția la rece, la congelator cam 1 oră. Eu am folosit aparatul de înghețată și acolo menționa lucrul acesta , să punem compoziția de înghețată la congelator cam 4 ore înainte să o băgăm în aparat. Eu am lăsat –o doar 1 oră , cât am mâncat ceva și am citit instrucțiunile aparatului de înghețată. E prima dată când îl folosesc. Și a fost suficient. Scoatem bolul aparatului din congelator, îl montăm, îl pornim și apoi turnăm compoziția de înghețată în el , în timp ce merge. După vreo 10 minute s-a legat, dar am lăsat-o cam juma’ de oră să se întărească mai bine. L-am oprit pentru că nu mai putea să învârtă – deci se întărise suficient. Înghețata se poate mânca pe loc. De fapt, asta e și ideea – folosești aparatul atunci când vrei o înghețată rapidă, fără să aștepți ore – peste noapte - să congeleze. Ce rămâne e de preferat să se păstreze la congelator în forme / porții individuale decât într-un singur recipient mai mare. Asta pentru că se va întări prea tare și dacă vrem să servim o parte din ea trebuie să așteptăm să se înmoaie un pic să putem să luăm frumos cu lingura, iar restul să îl punem iar în congelator – e de preferat să evităm acest  îngheț - dezgheț. Se strică  calitatea produsului și nu mai este sigur nici pentru sănătatea noastră. Dacă nu avem aparat de înghețată , putem turna compoziția direct în forme de înghețată pe băț sau în forme de silicon (se scot mai ușor).

 

Spor!

 

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu