marți, 1 iulie 2014

Înghețată cu banane și ciocolată


           Vă bombardez cumva cu rețete? Sau mai degrabă cu înghețată? Mai ales după o lungă pauză pe blog? Se vede că am luat vacanță !!! Și am atâtea rețete de povestit ! Tocmai d' aia vă copleșesc, sunt o grămadă care își așteaptă rândul neliniștite . Cred că asta-i ultima rețetă de înghețată cu banane, voi trece la cele cu lapte de cocos. Ce n-am făcut vara trecută nici o înghețată, dar vara asta cred că voi compesa, mai ales că mi-am luat și un aparat de făcut înghețată ! Sper să nu-mi piară entuziasmul prea repede! :)))
 
Rețeta
 
7 porții
 
3 banane bine coapte
3 linguri ulei de cocos
1-2 linguri miere
vanilie
un praf de scorțișoară
1 -2 linguri de cacao
 
*3  -5 linguri de unt de arahide (opțional)
 
Blenduim toate ingredientele și apoi drumul bine cunoscut -  în forme - congelator. Eu am făcut ambele variante, iar cea cu unt de arahide e nemaipomenită. Bineînțeles că am pus cantitățile maxime pentru o aromă mai puternică.
Aștept păreri și comentarii cu reușitele voastre.
 
 
Spor !














Înghețată de banane cu unt de arahide

                       


 

                      Există 3 tipuri de înghețată raw-vegană, după tipul de ingredient -  bază folosit :  1.   banane / avocado, 2. lapte de cocos, 3. nuci. Eu pot să spun că le-am experimentat pe toate, iar cea cu lapte de cocos este cea mai cea. Dar să epuizăm combinația cu banane. De data aceasta am ales duetul de banană cu unt de arahide. Mmmm.....este super-mega-delicios. Dar știți deja acest lucru....sigur ați mâncat banană felii unse cu unt de arahide sau de migdale și cu semințe de cânepă sau de chia  - un deliciu. Normal, combinația asta înghețată n-avea cum să fie altfel, decât super -mega... O înghețată cremoasă, consistentă, savuroasă. O recomand ca și gustare , e mai consistentă decât o înghețată obișnuită. Chiar dacă nu-i 100% raw-vegană i-am dat o șansă să apară pe acest blog , șansă pe care știu că mulți dintre voi i-o acordați la rândul vostru. Dacă copiilor voștri  le plac bananele (Maria nu le suportă), go for it !!!

 


 
Rețeta 

6 bucăți 

3 banane bine coapte
3-5 linguri de unt de arahide
3 linguri ulei de cocos (opțional)
vanilie 
1-2 linguri miere


Toate ingredientele le procesăm în blender pe funcția de  înghețată sau într-un robot de bucătărie (lama în S). Eu am folosit 5 linguri de unt, 2 linguri de miere, îmi place varianta mai concentrată. Dar folosiți primele măsuri și apoi gustați, dacă este cazul mai adăugați câte 1 lingură, după gust.  Apoi  turnăm compoziția în forme și le punem la congelator toată noaptea. Se scot din forme după ce le-am scufundat în apă fierbinte timp de 5 secunde. Repetăm dacă se opun. 
* Atenție la untul de arahide ! Dacă -l cumpărați, arahidele să fie în proporție de 90 și ceva %. Cu cât proporția este mai mare cu atât e mai adevărat. Și fără zahăr , bineînțeles. Eu mi-l fac singură din arahide prăjite. Se poate face în food processor  - cel cu lama în S.
* Atenție la alergia la arahide, în cazul copiilor !!!!
* În locul untului de arahide se poate folosi unt de migdale, dar cu alt gust, sau unturi raw. 
* Se poate face și cu banane congelate.

Spor !













Înghețată de banane și căpșuni - popsicles




                    "Ouououoou, e vară-vară, e soare afară / Ouououoou, e vară-vară iară. " Așa m-am trezit fredonând când am început să scriu această rețetă. Cine își mai amintește de versurile astea ? De Genius ? Mmmmm.... nu-mi ziceți că sunt prea bătrână, mai degrabă am o memorie bună. :)) Vară, vară și cum să ne răcorim mai bine ??? Cu o baie în mare (sâc pentru că am marea foarte aproape) sau hai și la piscină / ștrand merge, și cu înghețată bineînțeles !!! Bine, unii ar zice și c-o bereee!!! Fie , dar mai cu măsură ! :))). Pentru cine vrea să profite de abundența fructelor din acest sezon cât mai mult timp și în cantități cât mai mari , iată  o modalitate de a combina utilu' cu deliciosu' ....:))) Așa că orice smoothie îl puteți transforma în înghețată (reducând cantitatea de lichide). Orice amestec de fructe sau de fructe și legume pe care îl transformați într-un nectar puteți să și-l congelați și gata -i înghețata. Sunt ideale pentru copii, făcându-i astfel să consume cantități de fructe / legume pe care de altfel le refuză.
                 Astă vară eram la o clătitărie în Mamaia (cea de la Victoria) - nu-mi plac clătitele așa de tare,  cred că mănânc una sau 2 maxim pe an , dar astea sunt cred cele mai bune. De ce sunt ele mai speciale? Pentru că durează ceva până le face, nu se grăbesc să aibă vânzare multă, ci au grijă să iasă cum trebuie. Lumea nu se îngrămădește pentru că durează mult și cum e românul frustrat că stă la coadă pentru o amărâtă de clătită, renunță repede....oricum, sunt cele mai bune, tacticoase, pufoase, făcute cu grijă , fără grabă, deci merită așteptarea. Anyway , stând și așteptând clătita, vine o mămică să cumpere înghețată pentru copii (clătite nu putea că avea alergie la lapte copilu') și se tot plângea că al ei suferă că nu poate aia, nici d' aia și că asta mic poftește și că înghețata din fructe este singura opțiune pentru ei, și că sunt nevoiți să-și facă stoc de înghețată de fructe pentru o perioadă mai mare ca să aibă copilu' ce savura în extra-sezon.  M-am uitat , am ascultat și am încercat să -i sugerez alternative, așa mai vag, dar nu era nici cel mai bun moment , nici persoana receptivă, deocamdată, și am renunțat. De fapt femeia vroia doar s-o ascult, s-o înțeleg , nu să -i ofer soluții salvatoare. Ok !!! Dar totuși mă gândeam dacă am avea acces la informație sau dacă am fi un pic mai deschiși la ce vine de la unu' de la altu'  - informații, gânduri, sugestii -și le-am filtra , sigur am fi mai bogați un pic și ne-ar ușura existența. Zic și eu ! Câte soluții și rețete care mai de care mai gustoasă, fără a frustra copilu', există, dar trebuie uneori să ne deschidă cineva ochii. Mulți se miră când aud de lapte de migdale, de exemplu, și se întreabă - Cum? Tu poți să bei așa ceva? Sau îi dai și copilului așa ceva??? -, dar nu știu că pentru unii această variantă de "lactate" (fără lactoză) este singura variantă satisfăcătoare, benefică, dar și delicioasă, sănătoasă sau pur și simplu este o variantă . Și sănătoasă pe deasupra ! Dar experiența mea cu laptele de migdale este o altă poveste. O veți afla pe viitor.



Rețeta
8 bucăți
2 banane bine coapte
2 mâini de căpșuni
2 -3 linguri de unt de cocos / ulei de cocos
vanilie
2 - 3 linguri de miere
praf de sare

Mărunțim fructele și punem totul în blender. Procesăm până devin spumoase, ca un smoothie. Turnăm compoziția în forme pentru înghețată și dăm la congelator peste noapte. Așa suntem siguri că nu rămânem cu bățul în mână dacă am încerca să le scoatem prea repede. Trebuie să avem răbdare .  A doua zi le scoatem din formă ținându-le cam 5 secunde în apă caldă / fierbinte. Tragem cu putere. Dacă ne rezistă, le mai scufundăm încă o dată. Le putem mânca imediat sau și mai gustos le îmbrăcăm în ciocolată. Rețeta de ciocolată  o găsiți  aici : http://rawzbonbons.blogspot.ro/2013/09/inghetata-banane-imbracate-n-ciocolata.html 
Sunt delicioase, copiii le vor adora. Plus că putem să facem ce combinații de fructe ne / le plac.
  * Dacă vreți o înghețată rapidă folosiți fructele congelate la care adăugați toate celelalte, înlocuind uleiul de cocos cu lapte de cocos / migdale. Le puneți în robotul de bucătărie (lama S), dacă nu aveți un blender puternic, și procesați până devin o pastă cremoasă și totuși fermă. Sau fructe proaspete + cuburi de gheață într-un blender puternic.
Spor !